Onderzoek van TNO (eind 2021) laat zien dat ongeveer 550.000 huishoudens in Nederland te maken hebben met energie-armoede. Zij hebben een laag inkomen en hoge energiekosten en/of wonen in een huis van een lage energetische kwaliteit. Gevolg is dat zij hun energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen.

De aanpak van energiearmoede is niet eenvoudig en vraagt om een intensieve begeleiding en gerichte inzet. Veel van de genoemde huishoudens hebben verduurzaming niet als eerste prioriteit op hun lijstje staan. Er is meer nodig dan een financiële tegemoetkoming in energiebesparende maatregelen en producten om de energierekening omlaag te laten gaan. Je zult deze huishoudens ook daadwerkelijk moeten helpen om de (juiste) energiebesparende maatregelen te realiseren en hen tips moeten geven hoe zij slim/zuinig met hun energieverbruik kunnen omgaan.

JNB heeft  het projectplan Vermindering Energiearmoede opgesteld. Daarna is JNB – in overleg met de gemeente – door de lokale energiecoöperatie aangesteld als projectleider Vermindering Energiearmoede in de gemeente Oisterwijk en de gemeente Hilvarenbeek.

Opdracht 

Het opzetten van een lokale organisatie met Energieklussers voor dienstverlening aan huishoudens met lage inkomens. Deze dienstverlening bestaat het opnemen en uitvoeren van kleine energiebesparende maatregelen en advisering over gedrag dat van invloed is op het energieverbruik.